Νεα - Ανακοινωσεις

Εορταστικο χριστουγεννιατικο γευμα στην Μ.Φ.Η «Η Αγια Σκεπη»

Το εορταστικό χριστουγεννιάτικο μεσημβρινό τραπέζι στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Σκέπη», της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, ευλόγησε και τίμησε με την παρουσία του ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Τσάφος.

Οι τρόφιμοι έψαλλαν ύμνους και τραγούδησαν κάλαντα εκφράζοντας την χαρά τους για την παρουσία του σεβαστού μας π. Σωτηρίου, ο οποίος στην αρχή ευχήθηκε, τονίζοντας για την σημασία της κοσμοχαρμόσυνης εορτής της Γεννήσεως του Χριστού ως «Μητρόπολης των εορτών» όπως την κατονομάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Στο τέλος του γεύματος έδωσε έμφαση στην Γέννηση του Κυρίου μας, ότι «Ήλθε σαρκωθείς, (και) εν φάτνη των αλόγων ανακλίνεται» και μετέφερε περιστατικά από την εικοσιπεντάχρονη διακονία του στην Εκκλησία της Αλβανίας τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Κωστόπουλος ευχαρίστησε για την πνευματική και Λειτουργική προσφορά του π. Σωτηρίου στην «Αγία Σκέπη» και του εξέφρασε την επιθυμία των τροφίμων για την συχνότερη παρουσία του.

Τα καλαντα στο νοσοκομειο ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ στο Ριο

Πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος πάνω από 70 φίλοι, μικροί και μεγαλύτεροι, απ΄ τη Χριστιανική Εστία Πατρών βρέθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων στο Νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ στο Ρίο για να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο κρεβάτι του πόνου.

Προπορευόταν ο ακούραστος διάκονος των ασθενών π. Χαρίτων κρατώντας την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού μοιράζοντας ευχές και χαμόγελα αισιοδοξίας και αγάπης.

Μπορεί οι ασθενείς και οι συνοδοί τους να ένιωσαν καλύτερα για λίγη ώρα ακούγοντας τους ύμνους και τις μελωδίες μας αλλά οι περισσότερο κερδισμένοι ήμασταν για μια ακόμα χρονιά όλοι εμείς!

Και του χρόνου!

Ειπαμε τα καλαντα και στο Νοσοκομειο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Συγκινητική ήταν κι εφέτος -με τη βοήθεια του Θεού- η επίσκεψη φοιτητριών και Χαρούμενων Αγωνιστριών στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της πόλεώς μας. Η καθιερωμένη πλέον επίσκεψη αυτή που οργανώνεται από τον τομέα της Προνοίας της Χριστιανικής Εστίας Πατρών δίνει σε όλες μας την ευκαιρία να βρεθούμε αυτές τις άγιες ημέρες κοντά στους πονεμένους αδελφούς μας και να τους μεταφέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου Κυρίου μας.

Στο άκουσμα των ύμνων και των επίκαιρων ασμάτων, συνοδοί ασθενών, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έβγαιναν στους διαδρόμους να μάς υποδεχθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού την οποία ο σεβαστός π.Χριστοφόρος περιέφερε σε όλα τα δωμάτια των ασθενών για να προσκυνήσουν και αυτοί.

Ας μάς αξιώνει ο Θεός να συμμετέχουμε πάντοτε σε παρόμοια έργα αγάπης τα οποία γαληνεύουν κι ευχαριστούν όχι μόνο τις καρδιές των πασχόντων αδελφών μας, αλλά και τις δικές μας.

Χριστουγεννιατικη γιορτη στη Χριστιανικη Εστια Πατρων

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση στη Χριστιανική Εστία Πατρών που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθητικές ομάδες και η Χριστιανική Φοιτητική Δράση.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες, επίκαιρη προβολή και συμμετοχή τριών χορωδιών της Χριστιανικής Εστίας  (βυζαντινής, φοιτητριών, παιδικής) που απέδωσαν υπέροχα επίκαιρους ύμνους, τραγούδια και κάλαντα.

Η επισφράγιση της εκδήλωσης έγινε από τον Αρχιμανδρίτη π. Σωτήριο Τσάφο, ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως των Πατρών, ο οποίος με λόγο θεολογικό παρουσίασε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που δυστυχώς σήμερα τείνει να λησμονηθεί.

Χριστουγεννιατικη γιορτη στις 17 Δεκεμβριου 2017

Ομιλια στις 10 Δεκεμβριου 2017

Ομιλια στις 3 Δεκεμβριου 2017

Ομιλια στις 26 Νοεμβριου 2017

Ομιλια στις 19 Νοεμβριου 2017

Χριστουγεννιατικη Εκδηλωση

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Τό Διοικητικό Συμβούλιο τῆς Χριστιανικῆς Ἑστίας Πατρῶν  , ἀμέσως μὀλις πληροφορήθηκε την εἰς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου Μαδενλίδη, επιλέκτου μέλους της Αδελφότητος του ‘’ΣΩΤΗΡΟΣ’’ συνῆλθε σε ἔκτακτη  συνεδρίαση.

Όλα τα μέλη του ΔΣ επεσήμαναν ότι ο αείμνηστος ιεράρχης υπήρξε μια πολυσύνθετη προσωπικότητα και παρουσίασε έργο πολύπτυχο.

Πρώτα –πρώτα έδειξε τι σημαίνει να έχει κάποιος όραμα ζωής.  Ο αοίδιμος Μητροπολίτης εθέλγετο από το όραμα να απλωθεί η βασιλεία του Θεού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θα  μοιράζονται και θα γεύονται τον ανεκτίμητο πλούτο του ευαγγελίου της αληθινής πίστεως και αυθεντικής αγάπης. Εργάσθηκε μεθοδικά και συστηματικά. Υπερβαίνοντας εαυτόν (την εύθραυστη υγεία του και την προχωρημένη ηλικία του) ανήγειρε ναούς και εκπαιδευτήρια, μέσω των οποίων φωτίζονται οι ψυχές μικρών και μεγάλων, για να πραγματοποιήσουν τον κοινό σκοπό της ζωής και της παιδείας που είναι η «μετάληψις της αγιότητος».

Έπειτα δίδαξε τι σημαίνει να μιμείται ο άνθρωπος τα πρότυπα των αγίων. Ο μακαριστός επίσκοπος ήταν προικισμένος με πολλά χαρίσματα, τα οποία καλλιέργησε και αξιοποίησε στον αγρό της εσωτερικής  και εξωτερικής ιεραποστολής. Το πέτυχε αυτό μιμούμενος το παράδειγμα των αγίων. Βίωνε  τον στίχο των χαιρετισμών: Υπήρξε ‘’των αποστόλων το ασίγητον στόμα’’, καθώς ως διάδοχός των εκδαπανήθηκε κηρύττοντας τον λόγον του Θεού στην Κανάγκα κυρίως υπό την στέγην και την ευλογίαν του Αποστόλου Ανδρέου. Υπήρξε και ‘’των αθλοφόρων το ανίκητον θάρσος’’, καθώς δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες του έργου του εμπνεόμενος από τον άγιο Αχίλλιο της Λαρίσσης , τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και τον άγιο Νεκτάριο.

Τέλος ενέπνευσε τι σημαίνει να τιμά κάποιος το όνομά του. Ο Πενταπόλεως τίμησε με την όλη του βιοτή το όνομα Ιγνάτιος, διότι ήταν πράγματι ιγνάτιος, δηλαδή πυρφόρος φλογερός ιεραπόστολος. Στην ψυχή του έκαιγε το πύρ του αγίου Πνεύματος, που δεν αφήνει τον άνθρωπο να γίνει  νωθρός και καταπτοημένος. Επαληθεύθηκε το του Ιερού Χρυσοστόμου: ‘’Ενας άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος μπορεί να διορθώσει ολόκληρο λαό’’. Όσοι τον εγνώρισαν, εμπνέονταν από τον ζήλο του , τον ενθουσιασμό του και την ακάματη δημιουργικότητά του.

Η προσευχή όλων είναι να βρεθούν μιμητές του έργου του, η δε φωτεινή και πατρική μορφή του να απολαμβάνει τη φωτεινή και διαυγή σαν κρύσταλλο Βασιλεία του Θεού στους ατελεύτητους αιώνες.

 Να έχουμε την ευχή του!   Αιωνία του η μνήμη και καλή ανάσταση!

Για ὅλα αυτά τά Δ.Σ.- μετά ἀπό εἰσήγηση τοῦ προέδρου- ἐξέδωσε  ὁμόφωνα το ἀκόλουθο  ψήφισμα:

1. Μέλη του Δ.Σ να παρακολουθήσουν  την ἐξόδιο ἀκολουθία.

2. Να δημοσιευθεῖ το παρόν ψήφισμα σε τοπικές ἐφημερίδες.

3. Ἀντίγραφο τοῦ παρόντος ψηφίσματος να ἐπιδοθεῖ στην αδελφότητα θεολόγων ‘’Ο ΣΩΤΗΡ’’

 

Πάτρα 9/11/2017

Για το Δ.Σ.

Καραγεωργόπουλος Γεώργιος - Πρόεδρος

Σκόνδρας Ηλίας - Γεν. Γραμματεύς

Εθελοντικη Αιμοδοσια

Θρησκευτικη Πανηγυρις

Ομιλια στις 5.11.2017

Ο Μητροπολιτης Πατρων κ.κ. Χρυσοστομος επισκεφθηκε την Μ.Φ.Η

Μετά την ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Μ.Φ.Η «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.

Με στοργή και αγάπη επικοινώνησε με τους τροφίμους και παρακολούθησε μια μικρή εορταστική εκδήλωση με επίκαιρα τραγούδια για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που του πρόσφερε η χορωδία των τροφίμων. Ο Σεβασμιώτατος ενθουσίασε τους τροφίμους με την ενεργό παρουσία και την συμμετοχή του στην απόδοση των τραγουδιών.  

Εορτη της Αγ. Σκεπης

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πατρών ανήμερα της εορτής την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο και μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας το ίδρυμα της Αγίας Σκέπης παρέθεσε κέρασμα στους εκκλησιασθέντες.

Ο πανηγυρικος Εσπερινος στην Αγ. Σκεπη

Μὲ τὴν ἁρμόζουσα λαμπρότητα, θρησκευτικὴ κατάνυξη καὶ ἐθνικὴ ὑπερηφάνεια, ἑορτάσθηκε στὴν Πάτρα ἡ ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Παναγίας καὶ ἡ ἐπέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου τοῦ 1940. 

Τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς, 27.10.2017, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐχοροστάτησε στὴν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Χριστιανικῆς Ἑστίας Πατρῶν.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στίς θυσίες τῶν Ἑλλήνων γιά τήν Πίστη στόν Χριστό καί τήν ἐλευθερία τῆς Πατρίδος. "...Τά βουνά εἶναι σπαρμένα μέ τά κόκκαλα τά ἱερά τῶν ἀγωνιστῶν, οἱ ὁποῖοι στάθηκαν ἐνώπιον τῶν σιδερόφρακτων στρατιῶν τῶν κατακτητῶν τῆς Ἑλλάδος. Νίκησαν μιά χούφτα Ἓλληνες γιατί εἲχαν πίστη φλογερή στό Θεό καί ἀγάπη πρός τήν Πατρίδα..." τόνισε χαρακτηριστικά ὁ Σεβασμιώτατος.

Η εθνικη εορτη για την 28η Οκτωβριου 1940 στη Χριστιανικη Εστια

Στιγμές συγκίνησης έζησαν και φέτος όλοι όσοι παρακολούθησαν την εθνική εορτή που οργάνωσε η Χριστιανική Εστία Πατρών με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον "άγνωστο στρατιώτη του μετώπου" και περιελάμβανε εισήγηση από το θεολόγο κ. Δημήτριο Κεχαγιά, θεατρικά δρώμενα από τους φοιτητές βασισμένα σε κείμενα των Ν. Σφυρόερα, Α. Βλάχου και Ν. Βρεττάκου, τραγούδια από την χορωδία των φοιτητριών υπό τη διεύθυνση της κας Ρεγ. Αραβαντινού και απαγγελία τμήματος του έργου του Οδ. Ελύτη "Άσμα ηρωικό και πένθιμο προς τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" από την φοιτήτρια Αρ. Αδαμοπούλου.

Την επισφράγιση της γιορτής έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, ο οποίος διάβασε συγκινημένος ένα "Γράμμα απ΄το μέτωπο" και προέτρεψε όλους να κρατήσουν καλά μέσα τους το πνεύμα του μετώπου.

Αγια Σκεπη - Θρησκευτικη Πανηγυρις

Εθνικη Εορτη για την 28η Οκτωβριου 1940

4η Συναντηση νεων οικογενειων στην «ΑΓΚΥΡΑ» Πατρων - 1.10.17

Την Κυριακή 1.10.17 θά πραγματοποιηθεῖ στήν κατασκήνωση «ΑΓΚΥΡΑ», Παναγοπούλα Πατρῶν, ἡ 4η συνάντηση νέων οἰκογενειῶν.

Τὀ πρωΐ θά τελεστεῖ Θεία Λειτουργία (7.30 – 10.30 π.μ.) στόν Ἱερό Ναό τῶν Ἁγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων καί θά ἀκολουθήσει πρόγευμα - προσφορά τῆς κατασκήνωσης.

Στίς 11.30 π.μ. η κα Σιδέρη Aθηνά (Πνευματικοπαίδι του Οσίου Πορφυρίου) θα εισηγηθεί το θέμα:

"O AΓIOΣ ΠOPΦYPIOΣ ΣYMBOYΛEYEI TOYΣ NEOYΣ ΓONEIΣ".

Θά ἀκολουθήσει σχετική συζήτηση.

Στή συνέχεια τό μεσημεριανό γεῦμα θά εἶναι εὐθύνη τῶν ἐπισκεπτῶν καί τῶν οἰκογενειῶν.

 

Νά ὑπενθυμίσουμε:

α). Μπορεῖτε νά προσκαλέσετε καί ἄλλες οἰκογένειες πού ἴσως δέν λάβουν ἀπό τήν ὀργανωτική ἐπιτροπή πρόσκληση καί

β). Κατά τή διάρκεια τῆς ὁμιλίας καί τῆς συζήτησης θά ὑπάρξει φύλαξη καί ἀπασχόληση ὅλων τῶν παιδιῶν.

Σας περιμένουμε...

Πανηγυριζει ο Ναος του Τιμιου Σταυρου

Πανηγυρίζει ο Ναός του Τιμίου Σταυρού 

στην κατασκήνωση της Χριστιανικής Εστίας Άνω Αλισσού σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

Τετάρτη 13/9, παραμονή της εορτής 

και ώρα 6.00 μ.μ. 

Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος.

 

Πέμπτη 14/9

Πανηγυρική Θ. Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας

και θείου κηρύγματος.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί ιερό μνημόσυνο προς τιμήν του μεγάλου Ευεργέτου αειμνήστου

θεολόγου Αλεξάνδρου Σκούρα.

Ψηφισμα για εκδημια Πρεσβυτερας Κατινας Σκληφα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΜΙΑΟΥΛΗ 57,    262 22 ΠΑΤΡΑ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Τό Διοικητικό Συμβούλιο 

τῆς Χριστιανικῆς Ἑστίας Πατρῶν, 

ἀμέσως μὀλις πληροφορήθηκε 

την εἰς Κύριον ἐκδημίαν τῆς ἀειμνήστου 

 

πρεσβυτέρας Κατίνας (Εὐθυμίου Σκλήφα ἱερέως) 

και μητρός τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, 

 

μετά ἀπό πρόσκληση τοῦ προέδρου, συνῆλθε σε ἔκτακτη  συνεδρίαση.

 

Ὅλα τα μέλη τοῦ Δ.Σ. ἐπεσήμαναν ὅτι ἡ ἀοίδιμος πρεσβυτέρα και δεσποτομάνα κατέλιπε φωτεινό παράδειγμα σεμνῆς, ἀθόρυβης και διακριτικῆς παρουσίας «κλίνασα την καρδίαν της τοῦ ποιῆσαι τα δικαιώματά ΤΟΥ εἰς τον αιῶνα δι αντάμειψιν» Ἡ μεταστᾶσα  δημιούργησε εὐλογημένη οικογένεια και πρόσφερε τον ἕνα της υἱόν λειτουργόν τοῦ ἱεροῦ θυσιαστηρίου (ἐπιγείου και ἐπουρανίου) και δικό μας Πατέρα, Ἀρχιερέα και Ποιμενάρχη.

 

 Για ὅλα αυτά τά Δ.Σ.-μετά ἀπό εἰσήγηση τοῦ προέδρου- ἐξέδωσε  ὁμόφωνα το ἀκόλουθο  ψήφισμα:

 

1.   Το Δ.Σ να παρακολουθήσει την ἐξόδιο ἀκολουθία.

2.    Να καταθέσει στη μνήμη του χρηματικό ποσό για το ἱεραποστολικό και φιλανθρωπικό ἔργο τῆς Ἱερᾶς Μητροπὀλεως Πατρῶν

3.   Να δημοσιευθεῖ το παρόν ψήφισμα σε τοπικές ἐφημερίδες..

 

Πάτρα 23/7/2017

Για τ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Γ                   ΣΚΟΝΔΡΑΣ   ΗΛΙΑΣ

Η εκδρομη των φοιτητριων της Χ.Φ.Δ. στην Κυπρο Μαιος 2017

Οι φοιτητριες της Χ.Φ.Δ. στην Μ.Φ.Η. Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ

Χαρά και αγαλλίαση  προσέφερε η επίσκεψη των Φοιτητριών της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Πατρών στους τροφίμους της Μ.Φ.Η «Η Αγία Σκέπη» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών την Πέμπτη το απόγευμα 11 Μάϊου 2017. Οι φοιτήτριες στα πλαίσια των δράσεών τους ως μέλη της Χ.Φ.Δ. μετέτρεψαν την απογευματινή αυτή ώρα των τροφίμων σε στιγμή «γιορτινή» προσφέροντας απλόχερα την αγάπη τους και την στοργή τους στους ηλικιωμένους εγκαταβιούντες της μονάδας, ενώ οι μελωδικές φωνές τους και η δεξιοτεχνία τους στα μουσικά όργανα, αποτέλεσε αφορμή ξεγνοιασιάς και ηρεμίας για τους παλαίμαχους της ζωής, τροφίμους του ιδρύματος.

Εν συνεχεία έψαλαν την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο για την επιτυχή έκβαση της εξεταστικής περιόδου, που ξεκινά σε λίγες ημέρες για τους Φοιτητές των  Ελληνικών Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι  της χώρας.

Την Ιερά Παράκληση τέλεσε ο π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης ενώ μαζί με τις Φοιτήτριες και τις υπεύθυνες των ομάδων, συμπροσευχήθηκαν μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, αρκετοί τρόφιμοι και μέλη του προσωπικού του ιδρύματος. 

Μετά το πέρας της  Ιεράς Ακολουθίας στον αύλειο χώρο του ιδρύματος στο «κιόσκι» παρετέθηκε δείπνο στα μέλη της Χ.Φ.Δ. Και η τόσο ξεχωριστή και όμορφη βραδιά έκλεισε με τις φοιτήτριες να τραγουδούν και να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Αγκυρα 2017: Κατασκηνωτικες περιοδοι για κοριτσια

Αγκυρα 2017: Κατασκηνωτικες περιοδοι για αγορια

Εκδρομη των φοιτητων της Χ.Φ.Δ. στη Ροδο και τη Συμη (20-23 Απριλιου 2017)

Ομιλια στις 30.4.2017

Εθελοντικη Αιμοδοσια

Αγρυπνια

Επισκεψη στο Γ.Ν.Π «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» το Πασχα

Ανήμερα του Πάσχα μια παρέα από τη Χριστιανική Εστία Πατρών επισκέφτηκε το νοσοκομείο στο Ρίο για να ευχηθεί στους εργαζομένους και νοσηλευομένους, να ψάλει το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, να τραγουδήσει τη χαρά της Αναστάσεως.

Προπορευόταν κρατώντας την εικόνα της Αναστάσεως ο π. Χαρίτων που διακονεί αόκνως στον Ι.Ν. Παναγία η Βοήθεια.Ανασταση στην Αγ. Σκεπη

«Θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει»

(Ρωμ. στ΄9)

 

Στήν κρίση τῆς παρακμῆς, στήν πνευματική καί οἰκονομική χρεωκοπία,

στήν ἀπελπισία καί μοναξιά τοῦ κόσμου,

οἱ φιλοξενούμενοι, ἡ διοίκηση καί τό προσωπικό

τῆς «ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ»,

βαθιά πιστεύουμε καί περίτρανα διαλαλοῦμε

πώς τή χαρά καί τήν εἰρήνη μόνο ὁ Ἀναστάς Κύριος τή δίνει!

Τό κοσμοχαρμόσυνο ἄγγελμα «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»

εὐχόμαστε νά φθάσει σέ ὅλες τίς σκυθρωπές τῶν ἀνθρώπων καρδιές!

Καί τότε τά δάκρυα νά γενοῦν μαργαριτάρια!...

 

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2017Κατασκηνωση ΑΓΚΥΡΑ 2017 - κατασκηνωτικες περιοδοι


Επισκεψη του δημαρχου Πατρεων κ. Κ. Πελετιδη στην Αγ. Σκεπη

Την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών επισκέφθηκε την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017 ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης  για να ευχηθεί ενόψει της εορτής του Πάσχα στους τροφίμους και το προσωπικό του Ιδρύματος. Τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά που τον διακατέχει όταν βρίσκεται στον φιλόξενο χώρο του ιδρύματος, και τόνισε ότι η αγάπη που εισπράττει από τους τροφίμους, τη διοίκηση και το προσωπικό τού δίνει δύναμη και αισιοδοξία.Κατασκηνωση ΑΓΚΥΡΑ 2017 - κατασκηνωτικες περιοδοι


Το Μυστηριον του ιερου Ευχελαιου στην Μ.Φ.Η «Η Αγια Σκεπη»

Το πρωί της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017 τελέστηκε το Μυστήριο του ιερού Ευχελαίου στην Μ.Φ.Η «Η Αγία Σκέπη» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών προς ευλογία, αγιασμό και ίαση ψυχικών και σωματικών ασθενειών των φιλοξενουμένων στο Ίδρυμα και των παραβρισκόμενων συγγενών τους.

Προγραμμα ακολουθιων Αγ. Σκεπης

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ»

 

Το φετινό αφιέρωμα απ’ τη θεατρική ομάδα

της Χριστιανικής Εστίας Πατρών

στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου

 

Πάνω από χίλια άτομα παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ» που παρουσίασε φέτος η θεατρική ομάδα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου του 1821.
Οι ρόλοι ερμηνεύτηκαν άψογα από τους φοιτητές ενώ το κοινό της πόλεως επιφύλαξε θερμή υποδοχή στο θεατρικό έργο. Άλλωστε το όραμα και τα ιδανικά που στόλιζαν την ψυχή του μικρού στο ανάστημα αλλά μεγάλου στη γενναιότητα και τον ηρωισμό Κων. Κανάρη άφησαν σίγουρα τα σημάδια τους στις ζωές όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Η γιορτή ξεκίνησε με εισήγηση από τον θεολόγο κ. Δημήτριο Κεχαγιά που είχε την γενικότερη επιμέλεια της εκδήλωσης ενώ η χορωδία των φοιτητριών υπό τη διεύθυνση της κ. Ρεγγίνας Αραβαντινού απέδωσε υπέροχα σχετικά τραγούδια. Τους νησιώτικους χορούς δίδαξε ο κ. Αριστ. Τσαούσης. 
Το επισφράγισμα της εορτής έκαναν
ο π. Σωτήριος Τσάφος και ο π. Μάρκος Τζανακάκης τονίζοντας τη σημασία της επετείου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το έργο ήταν σε σκηνοθεσία του κ. Χαλκιόπουλου Ν.
Τέλος, η παράσταση ανέβηκε και στις γειτονικές πόλεις του Αιγίου, του Πύργου και της Λευκάδας με μεγάλη επιτυχία ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε dvd.

Προσκληση

Η Χριστιανική Εστία Πατρών στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση

"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ"

το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017.

1η παράσταση: 5.00 μ.μ.

2η παράσταση: 7.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Εορτη Αγ. Τεσσαρακοντα Μαρτυρων

Πούλμαν θα αναχωρήσει την Πέμπτη το πρωί από την Χριστιανική Εστία.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610.323.728

Οι Χαιρετισμοι στην Αγια Σκεπη Πατρων

Η ακολουθία των Χαιρετισμών

στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης Πατρών

θα αρχίζει κάθε Παρασκευή στις 5.30 μ.μ.


Γιορτη Χαρας

Το πρωτο Μεγαλο Αποδειπνο της Αγιας Μεγαλης Τεσσαρακοστης

ΠΗΓΉ: Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

Τό πρῶτο Μεγάλο Ἀπόδειπνο τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ἐτελέσθη τήν Καθαρά Δευτέρα, 28.2.2017, στό Ἱερό Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου στήν Χριστιανική Ἑστία Πατρῶν, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου.

 

         Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στό στάδιο τῶν πνευματικῶν ἀγωνισμάτων τῆς ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί στά πνευματικά ἐφόδια τά ὁποία μᾶς δίδει ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία, προκειμένου νά φθάσωμε στό τέρμα αὐτῆς τῆς πορείας, πού εἶναι ἡ συνάντησή μας μέ τόν Ἐσταυρωμένο καί Ἀναστάντα Κύριό μας.

 

          Εὐχήθηκε δέ σέ ὅλους Καλή Μεγάλη Τεσσαρακοστή καί κάθε εὐλογία καί ἐνίσχυση στό πνευματικό στάδιο παρά Κυρίου.Μεγαλο Αποδειπνο

Την Καθαρά Δευτέρα 27-2-2017 και ώρα 6 μμ. στο παρεκκλήσιο της Χριστιανικής Εστίας (Aγ.Ιω.Χρυσόστομος)

θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου

χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Η Θεατρικη Ομαδα της Ε.Κ.Π. στην Μ.Φ.Η «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ»

Ένα ξεχωριστό πρωινό είχαν την χαρά να απολαύσουν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 οι τρόφιμοι, το προσωπικό και μέλη της διοίκησης της Μ.Φ.Η «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. Η Θεατρική Ομάδα της Ε.Κ.Π.  «Ταξιδευτές της πρόζας» που ανήκει στην Ένωση των Καλαβρυτινών της Πάτρας, επισκέφτηκε το ευγηρείο παρουσιάζοντας την θεατρική παράσταση «Ημέρα παραξηγήσεων» (Ένα παιδί, ένα σκυλί, ένα δόντι και ένα αμάξι) του Βασίλη Αναστασιάδη. Μια κωμωδία που προσέφερε στιγμές χαράς  στους τρόφιμους της Μονάδας.

Το έργο εξελίσσεται σε μια αίθουσα αναμονής όπου συναντώνται 4 άτομα με διαφορετικό προορισμό και πρόβλημα το καθένα. Πιάνοντας κουβέντα μεταξύ τους ο καθένας παρανοεί τα λόγια του άλλου ανάλογα με το δικό του πρόβλημα. Ένα έργο που έχει σαν δίδαγμα πως έχουμε μάθει να μιλάμε αλλά δεν έχουμε μάθει να ακούμε τον συνομιλητή μας με προσοχή! Η σκηνοθεσία ανήκει στην κ. Κατερίνα Μαντά-Αντωνακοπούλου, ενώ στην παράσταση έπαιξαν: η κ. Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, κ. Αναστασία Μπιρλή, κ. Αγγελική Μπιλάλη, κ. Ναταλία Μπεσσαράμπη, κ. Κατερίνα Μαντά-Αντωνακοπούλου, κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, κ. Γωγώ Καραμπούλα-Φωτοπούλου, κ. Ελένη Κατριμπούζα και κ. Θεώνη Βασιλοπούλου

Οι «ταξιδευτές της πρόζας» έχουν χαρακτηριστεί ως  «Λαϊκό Μπουλούκι Προσφοράς» γιατί από το Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα έχουν δώσει 252 δωρεάν παραστάσεις βάζοντας προτεραιότητα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το γέλιο και στιγμές χαράς (Ιδρύματα, Γηροκομεία, Κ.Α.Π.Η. , φορείς, Σχολεία κ.α. Οι συντελεστές της παράστασης, χάρηκαν από την φιλοξενία στο χώρο και τόνισαν πως ήταν χαρά τους να βρίσκονται και να παρουσιάζουν την δουλειά τους σε τόσο αγαπητούς ανθρώπους, ενώ δεσμεύτηκαν πως θα επισκεφτούν πάλι  το Ευγηρείο με νέες παραστάσεις! Η διοίκηση του ιδρύματος εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλα τα μέλη της ομάδας γι’ αυτή την απλόχερη και ανιδιοτελή έκφραση αγάπης και  τόνισε πως θα είναι χαρά για όλους να επισκεφτεί εκ νέου η θεατρική ομάδα το Ευγηρείο. Ιδιαίτερη χαρά για όλους αποτέλεσε και η παρουσία των συνεργατών της «Αγίας Σκέπης» κυριών: Ευτυχίας Μάστορα και Ιωάννας Παπαρώδη που συντρόφευσαν τους τρόφιμους σε αυτό το ευχάριστο και ξεχωριστό πρωινό!  

Ομιλια στις 19.2.2017


Η γιορτη της Μητερας στην Χριστιανικη Εστια Πατρων

Πραγματοποιήθηκε στη Χριστιανική Εστία Πατρών την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 η γιορτή - αφιέρωμα στην Μητέρα που επιμελήθηκαν οι ομάδες των Χελιδονιών, των Χαρ. Αγωνιστών και της Χ.Φ.Δ. με την καθοδήγηση του θεολόγου κ. Δημ. Κεχαγιά.

 

Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε βυζαντινούς ύμνους από τον χορό της Χ.Φ.Δ. σχετικούς με τη γιορτή της Υπαπαντής και τραγούδια από τη χορωδία των Χελιδονιών και των Χαρούμενων Αγωνιστών με την καθοδήγηση του κ. Νεκταρίου Μάρα.

 

Στην γιορτή προβλήθηκαν εικόνες με θέμα την χριστιανική οικογένεια ενώ κείμενα σχετικά ανέγνωσαν ο Ν. Αθανασάτος και ο Άλκης Αδαμόπουλος, μαθητές λυκείου.

 

Η κεντρική ομιλία έγινε από την εκπαιδευτικό κα Τσιβίλη - Χρυσικού Ελένη με θέμα: "Η συμβολή της μητέρας στην ειρήνη της οικογένειας".

 

Το τελευταίο μέρος της γιορτής παρουσιάστηκε από τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού, τα οποία είπαν ένα τραγούδι όλα μαζί, ένα ποίημα είπε ο Ν. Στανίτσας ενώ συμμετείχαν σε ένα ταμπλό με θέμα: "Αγγελικό προσκύνημα".

Το κλείσιμο έκανε ο σεβ. π. Σωτήριος Τσάφος ενώ στην έξοδο προσφέρονταν τριαντάφυλλα σε όλες τις μανούλες.

Γιορτη χαρας 2017

Για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού σχολείου. Μια διαφορετική πρόταση χαράς και αγνής ψυχαγωγίας!

Γιορτη αφιερωμενη στη Μητερα απο τις ομαδες των Χελιδονιων, των Χ.Α. και της Χ.Φ.Δ


Πορισματα 32ου Παιδαγωγικου Συνεδριου ΧΕΠ

• Παιδιά, γονεῖς καί ἐκπαιδευτικοί βρισκόµαστε ὅλοι πλέον στήν ψηφιακή ἐποχή, στήν ἐποχή πού «ὁ καθένας µέσῳ τοῦ διαδικτύου µπορεῖ ν’ ἀλλάξει τόν κόσµο», ἀλλά καί νά ἀλλοιωθεῖ ριζικά ἀπό τόν κόσμο. Τό πρῶτο, λίγοι, ἐξαιρετικά προικισμένοι, μποροῦν νά τό κατορθώσουν· ἀπό τό δεύτερο κινδυνεύουμε ὅλοι, ἰδιαίτερα τά παιδιά.

• Ἄµεση καί ταχύτατη διακίνηση τῆς πληροφορίας εἶναι τά στοιχεῖα πού χαρακτηρίζουν τήν ψηφιακή ἐποχή. Παράλληλα ἡ ἁλµατώδης ἀνάπτυξη τῆς τεχνολογίας κάνει ὥστε ἡ κάθε νέα γενιά νά µεγαλώνει µέσα σέ πολύ διαφορετικό τεχνολογικό πλαίσιο σέ σχέση µέ κάθε προηγούµενη καί ἑπόµενη. Ἡ τεχνολογική πραγµατικότητα τῆς ψηφιακῆς ἐποχῆς εἶναι συνεπῶς µιά διαρκῶς ἀνανεούµενη πρόκληση γιά τήν ἐπικοινωνία καί τίς σχέσεις µεταξύ παιδιῶν καί µεγαλυτέρων.

• Ἡ ἀνάπτυξη τῶν τεχνολογιῶν Πληροφορικῆς καί Ἐπικοινωνιῶν κατά τίς δύο τελευταῖες δεκαετίες ὁδήγησε στό τρίπτυχο: Διαδίκτυο, Ἀσύρµατα δίκτυα κινητῆς τηλεφωνίας, Ἔξυπνες φορητές συσκευές. Ἀναφορικά µέ τούς χρῆστες τῶν «ἔξυπνων κινητῶν» (Smartphones) συνιστᾶται ἡ ἐκλογικευµένη καί µέ ἀπαραίτητα µέτρα ἀσφαλείας χρήση τῶν συσκευῶν αὐτῶν, καθώς, παράλληλα µέ τή διευκόλυνση πού παρέχεται λόγῳ τῶν πολλῶν τους ἐφαρµογῶν, ὑπάρχει ὁ κίνδυνος νά καταστοῦν οἱ χρῆστες ἕρµαια τῶν κυβερνοεγκληµατιῶν, µέ τήν εἰσχώρηση τῶν τελευταίων στήν ἰδιωτική τους ζωή καί περιουσία. Φειδωλή χρήση τῶν κινητῶν τεληφώνων ἐξασφαλίζει καί θωράκιση τῆς ὑγείας ἀπό ἀρνητικές σ’ αὐτήν ἐπιδράσεις ἀπό τήν ἠλεκροµαγνητική ἀκτινοβολία.

• Σηµαντικότατη ἐφαρµογή τῶν τεχνολογιῶν τῆς ψηφιακῆς ἐποχῆς ἀποτελοῦν καί τά «Μέσα Κοινωνικῆς Δικτύωσης», τά ὁποῖα ἔχουν καταστεῖ ἐξαιρετικά δηµοφιλή καί δηµιουργοῦν µιά ἐντελῶς νέα πραγµατικότητα στόν κυβερνοχῶρο γιά τούς τοµεῖς τῆς ἔρευνας, ἐκπαίδευσης, ἐµπορίου καί ἠλεκτρονικῆς διακυβέρνησης. Πολλά τά ὀφέλη τους – εἰδικά στόν τοµέα τῆς ἐκπαίδευσης – ἀλλά καί πολλοί οἱ κίνδυνοι ἀπό τήν ἀλόγιστη χρήση τῶν µέσων αὐτῶν ἀπό µαθητές ἀλλά καί ἐνηλίκους. Πέραν τῶν ἄλλων ἡ ἄκριτη ἔκθεση προσωπικῶν καί οἰκογενειακῶν δεδομένων κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

• Πρόσφατες µετρήσεις δείχνουν πώς 3,5 δισ. ἄνθρωποι εἶναι χρῆστες τοῦ Internet, ἐνῶ 1,6 δισ. οἱ χρῆστες τοῦ Facebook, µέ δείκτη µάλιστα αὐξητικό. Ἡ εὐρύτατη διάδοση τῆς χρήσης τοῦ Διαδικτύου καί γενικῶς τῶν νέων τεχνολογιῶν Πληροφορικῆς καί Ἐπικοινωνιῶν δἐν εἶναι πουθενά τόσο ἐµφανής ὅσο στή ζωή τοῦ σύχρονου ἐφήβου. Αὐτό δηµιουργεῖ ἕνα σύνολο δυσκολιῶν ἀπό τήν κατάχρηση τῶν νέων αὐτῶν τεχνολογιῶν ἀπό τά παιδιά, πολλά ἀπό τά ὁποῖα παρουσιάζουν δείγµατα ἐθισµοῦ καί ἐξάρτησης, ἰδίως µάλιστα στήν ἐνασχόλησή τους µέ διαδικτυακά παιχνίδια πολλαπλῶν ρόλων.

• Ἀπαιτοῦνται πολλές καί σοβαρές προσπάθειες καί προσεκτικοί χειρισµοί προκειµένου νά διασφαλιστεῖ ἡ προστασία τῶν εὐαίσθητων ἡλικιακῶν ὁµάδων ἀπό τήν ἀλόγιστη χρήση τοῦ Διαδικτύου. Γιά τήν ἀσφαλή, ἠθική, δηµιουργική καί ὀρθολογική χρήση του ἀπό τά παιδιά ὀφείλουν νά συνεργαστοῦν γονεῖς, σχολεῖο καί εἰδικοί ἐπιστήµονες. Εἰδικά οἱ γονεῖς καί οἱ ἐκπαιδευτικοί καλοῦνται νά διαπαιδαγωγήσουν, ἐνδυναµώσουν καί θωρακίσουν τά παιδιά ἀπό τούς κινδύνους τοῦ ψηφιακοῦ κόσµου. Ἐνεργής ἐνασχόληση µέ τά παιδιά ἀπό µικρῆς ἡλικίας, ἀναζήτηση δηµιουργικῶν τρόπων ἀξιοποίησης τῆς τεχνολογίας, ἀλλά καί παροχή ἐναλλακτικῶν προτάσεων ἐκτός ὑπολογιστῆ – ἐπαφή τους µέ τόν ἀληθινό φυσικό κόσµο – μέσα σέ πλαίσιο κατανόησης και ἀγάπης συνιστῶνται ἰδιαιτέρως.

• Ὁ κάθε χρήστης τῶν διαφόρων µέσων τῆς ψηφιακῆς τεχνολογίας καλεῖται νά δώσει ἀπάντηση στό δίληµµα: Πρόσωπο ἤ ψηφιακή προσωπικότητα; Ὁ τρόπος πού χρησιµοποιοῦµε τήν τεχνολογία ἀντανακλᾶ σέ αὐτό πού εἴµαστε. Ἡ καλή χρήση τῶν τεχνολογικῶν ἐφαρµογῶν προϋποθέτει φόβο Θεοῦ καί ἀρετή. Ἡ χρήση τῶν ψηφιακῶν µέσων νά εἶναι εὐχαριστιακή, ὅπως ἁρµόζει σέ Ἐκεῖνον πού µᾶς χάρισε τήν τεχνολογία, καί ὄχι φίλαυτη καί ἐγωκεντρική.

32ο Παιδαγωγικο Συνεδριο ΧΕΠ - Κυριακη 5.2.2017

Η δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου (Κυριακή 5.2.2017) επικεντρώθηκε στην ψηφιακή προστασία του παιδιού και την πνευματική θωράκισή του και αναλύθηκε από δύο εισηγητές: την κ. Ευαγ. Τζιάσιου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΗΥ Msc ΤΠΕ στην Εκπαίδευση (Προστατεύω ψηφιακά το παιδί και δημιουργώ μαζί του) και τον π. Μάρκο Τζανακάκη, Αρχιμ. – Ιεροκήρυκα Ι.Μ. Πατρών (Πνευματική θωράκιση στην σύγχρονη εποχή).

Το κλείσιμο του συνεδρίου την δεύτερη ημέρα έκανε ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε το προεδρείο και τους διοργανωτές, μίλησε για τα πνευματικά εφόδια που πρέπει εμείς ως γονείς και εκπαιδευτικοί να διαθέτουμε ώστε με τη Χάρη του Θεού να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους μαθητές μας από τους πολλαπλούς κινδύνους που κρύβονται στην ψηφιακή εποχή και απειλούν την ευαίσθητη νεανική ύπαρξή τους.

Χαιρετισμος προεδρου Χριστιανικης Εστιας Πατρων στο 32ο Παιδαγωγικο συνεδριο

Μόλις πριν λίγες ημέρες ένας νέος συνάδελφος δάσκαλος του Δημοτικού, μού διηγήθηκε πως σε γραπτό κείμενο μαθητή της Στ τάξεως με θέμα:

 «Τι προτιμώ τις διακοπές στο χωριό ή στην πόλη» διάβασε μεταξύ άλλων τα εξής:

…Εννοείται πως προτιμώ τις διακοπές στην πόλη. Στο χωριό δεν έχω wifi ούτε Χbox. Δεν έχω φίλους να παίξω παιχνίδια και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρίσκομαι με άλλα παιδιά μέσα στον ήλιο».

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί πατέρες

κ Πρόεδρε του Συνεδρίου, Εκλεκτοί κύριοι  εισηγητές

Αγαπητοί σύνεδροι

Ζούμε ήδη σε μια νέα εποχή.

Ο «Όμορφος καινούργιος κόσμος» του Άλντους Χάξλευ είναι ήδη εδώ.

Και τον λένε Διαδίκτυο.

Δε μιλάμε πια για την ψηφιακή εποχή.

Δεν μιλάμε για την εποχή της τεχνολογίας.

Μιλάμε για την εποχή του Διαδικτύου.

Μια εποχή στην οποία ένας νέος κόσμος, ο ψηφιακός κόσμος του διαδικτύου
αν δεν έχει ήδη υποκαταστήσει σε πολλά σημεία τον αληθινό κόσμο
τον ανταγωνίζεται τουλάχιστον επί ίσοις όροις.

Σε μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή, το Παιδαγωγικό Συνέδριο  της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, έρχεται να ψηλαφίσει συμπτώματα, να καταθέσει ερωτήματα, να διερευνήσει απαντήσεις.

Να σταθεί δίπλα στους νέους τις εποχής μας, στα παιδιά του σήμερα,
που πιάνουν το τάμπλετ  με μεγαλύτερη άνεση απ’ ότι το μολύβι,
που σερφάρουν αυτονόητα, ενώ ίσως δεν κατάφεραν ακόμα να δένουν μόνα τους τα κορδόνια  των παπουτσιών τους,
που κατεβάζουν εφαρμογές σε χρόνο μηδέν,
αλλά που αγνοούν την εγκυκλοπαίδεια, που γκουγκλάρουν τα πάντα,
που τσατάρουν,
που τουιτάρουν, ( για να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις δικές τους λέξεις),
που προτιμούν το δωμάτιό τους από τη βόλτα,
που ανακοινώνουν στο διαδίκτυο το πού βρίσκονται κάθε στιγμή,
με ποιον, τι φάγανε, τι σκέπτονται,
που έχουν χιλιάδες «φίλους» αλλά ίσως κανέναν φίλο
που πιστεύουν πως όλα τελειώνουν με ένα
undo ή ένα delete.

Μπροστά σ΄ αυτά τα παιδιά, μπροστά σ’ αυτούς τους νέους, μπροστά σ’ αυτούς τους αυριανούς ενήλικες βρισκόμαστε σήμερα.

Αμήχανοι, ίσως και λίγο ζηλιάρηδες, μπροστά στην άνεσή τους με τα νέα μέσα.

Φοβισμένοι από το γεγονός πως οι λόγοι μας , τα παραδείγματά μας, το αφήγημά μας για την ζωή, τούς είναι αδιάφορα.

Κι όμως πρέπει να τους οδηγήσουμε, πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε  να κατανοήσουν το βάθος των πραγμάτων.

Να τους καταστήσουμε σαφές πως η εικονική πραγματικότητα, είναι τόσο εύκολο να εξαλειφθεί, όπως καταστρέφεται το χαρτονένιο κουτάκι που μετατρέπει το κινητό τους, σε γυαλιά εικονικής οράσεως.

Πως ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι ολόκληρος τόσο απατηλός, όσο η ψεύτικη ταυτότητα του εγκληματία, που τους παριστάνει τον φίλο στο facebook.

Πως ο όμορφος καινούργιος κόσμος των γυαλιστερών οθονών, μπορεί όλο και πιο εύκολα, να καταστεί μια τεράστια φυλακή, όχι μόνο για τους ίδιους προσωπικά σε επίπεδο χρόνου, σχέσεων, τελικά ψυχολογικής εξάρτησης, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία που όσο ψηφιοποιείται, τόσο περισσότερο ευάλωτη γίνεται στο δαιμονικό (με την στενή ή την ευρύτερη έννοια του όρου) γούστο κάποιου χάκερ.

Σεβασμιότατε, σεβαστοί πατέρες, κύριε πρόεδρε του συνεδρίου,
κύριοι εισηγητές, κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Νιώθω πως το έργο μας είναι δύσκολο!

Μόνο με σύμμαχο την εμπειρία, την εμπειρία της ζωής που κατατίθεται με αγάπη
μπορούν να λυθούν τα μάγια της σύγχρονης Κίρκης.
Μόνο με το ραβδί της Θείας Χάριτος μπορεί ξανά ο άνθρωπος να βρίσκει το δρόμο έξω από το σπήλαιο προς τον κόσμο της πραγματικής, της μόνης αληθινής, ελευθερίας της Χάριτος.

Αυτή την ευχή καταθέτω ως παλαιός εκπαιδευτικός, ως πατέρας και παππούς
και σας ζητώ, κύριε Πρόεδρε του συνεδρίου, να πάρετε τη θέση σας και να μας καθοδηγήσετε προς τον σκοπό αυτό με τις ευχές και μεσιτείες των Αγίων Τριών Ιεραρχών,των παμμεγίστων Διδασκάλων την εορτή των οποίων μόλις προ ολίγων ημερών εορτάσαμε.

Σας ευχαριστώ

32ο Παιδαγωγικο Συνεδριο ΧΕΠ - Σαββατο 4.2.2017

Με τη συμμετοχή άνω των 700 συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 32ο Παιδαγωγικό Συνέδριο που οργάνωσε και φέτος ο τομέας επιστημόνων της Χριστ. Εστίας Πατρών.

Το γενικό θέμα του συνεδρίου «Παιδιά στην ψηφιακή εποχή» επελέγη από τους διοργανωτὲς προκειμένου γονείς και εκπαιδευτικοί να διερευνήσουν την σημερινή ψηφιακή εποχή στην οποία κινούμαστε όλοι, την εποχή που «ο καθένας µέσω του διαδικτύου µπορεί ν’ αλλάξει τον κόσµο», αλλά και να αλλοιωθεί ριζικά από τον κόσμο.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΧΕΠ κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στο τέλος κάλεσε τον κ. Άγγελο Αντωνέλλη να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου. Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και παρουσιάστηκαν από τέσσερις εισηγητές:

- τον κ. Νικ. Λεβεντάκη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ), (Ηλεκτρονική πραγματικότητα: Μια διαρκώς ανανεούμενη πρόκληση)

- την κ. Αναστασία Φράγκου, Μsc Ραδιοηλεκτρολογίας Επικοινωνιών, (Έξυπνα κινητά)

- τον κ. Ελευθ. Παπαλέξη, Msc Ιατρικής Πληροφορικής, (Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης)

 Μετά το διάλειμμα ακολούθησε η εισήγηση του Dr Βάιου Νταφούλη, διευθυντή Παιδοψυχιατρικού ΓΠΝΘ «Ιπποκράτειο» με θέμα: Διαταραχή εθισμού – εξάρτησης.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την τελετή του αγιασμού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου ενώ το κλείσιμο έγινε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟ. Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις πολλών συνέδρων, κυρίως εκπαιδευτικών.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αχαΐας Ανδ. Κατσανιώτης και Ν. Νικολόπουλος, ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκοτσόπουλος Ηλίας, ο σχολικός σύμβουλος των Καθηγητών Πληροφορικής κ. Μπίρμπας Θεοδ., η σχολική σύμβουλος κ. Χαρά Βοϊνέσκου, και πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον ΡΣ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.

Το 32ο Παιδαγωγικο Συνεδριο ξεκινα το Σαββατο 4.2.2017Πρόγραμμα 32ου συνεδρίου ΧΕΠ

Εκδρομη φοιτητων Χ.Φ.Δ.

Εκδρομή των φοιτητών της Χ.Φ.Δ. Πατρών στην Ρόδο και τη Σύμη!

 

Την Διακαινήσιμο Εβδομάδα η Χ.Φ.Δ. Πατρών ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα…

Ο φετινός προορισμός της εκδρομής των φοιτητών της Δράσης είναι τα πανέμορφα νησιά της Ρόδου και της Σύμης.

Από τις 20 μέχρι τις 23 Απριλίου θα περιηγηθούμε στα αξιοθέατα και στις ομορφιές των δύο νησιών και θα επισκεφθούμε μέρη θρησκευτικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η αρχαία αγορά, το κάστρο, το ιστορικό λιμάνι και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, η γραφική χώρα και το μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη αποτελούν μερικούς από τους σταθμούς της εκδρομής μας.

Αναχώρηση την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 4.30 π.μ. και

Επιστροφή την Κυριακή 23 Απριλίου στις 11.45 μ.μ. στην Χριστιανική Εστία Πατρών.

Συμμετοχή: 260€ (προκαταβολή 100€)

Στην τιμή περιλαμβάνονται αεροπορικά εισητήρια προς & από Ρόδο, λεωφορείο προς & από Αθήνα, μετακίνηση με λεωφορείο στο νησί, εισητήρια πλοίου για Σύμη, διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο, όλα τα πρωϊνά & 3 γεύματα.

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι Τρίτη 21 Μαρτίου

στον κ. Δημήτριο Κεχαγιά (τηλ. 6989863359)

 

Μια πολύ ωραία και μοναδική ευκαιρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει… τρέξτε να δηλώσετε.

Εκδρομη στον Παρνασσο των ομαδων γυμνασιου και λυκειου 28.1.17

Μια μεγάλη παρέα από 140 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, παιδιά των ομάδων από τη Χριστιανική Εστία Πατρών και των κατηχητικών σχολείων της πόλης μας μαζί με τους ομαδάρχες τους πέρασαν μία καταπληκτική ημέρα το Σάββατο 28.1.17 στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, στην Αράχωβα και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος που επισκέφτηκαν.
Και αυτή η εκδρομή στα χιόνια ήταν υπέροχη, δόξα τω Θεώ! Και του χρόνου παιδιά!